Oesterkweek in Marennes Oléron

Tijdens uw verblijf op de camping in het Marennes Oléron-bekken heeft u vele mogelijkheden om de beroemde Oleron-oester te proeven, maar ook om de oesterkwekers te ontmoeten en hun vakkennis te ontdekken. Ondertussen vertelt Camping Airotel Oléron u meer over de parel van de oesters!

Een kort overzicht van het stroomgebied van Marennes-Oléron

In het hart van een in Frankrijk uniek ecosysteem strekt het stroomgebied van de Marennes-Oléron, het grootste oesterbekken van Europa, zich uit over 3000 hectare tussen La Seudre en het Ile d'Oléron, via Bourcefranc-Le-Chapus en Port des Barques. De oesterkweek in Marennes-Oléron is ontstaan in de 19e eeuw, toen de zoutwinning in verval raakte. De rijpingsvijvers vervingen de kwelders en aan de rand van de kanalen begonnen kleine kleurrijke oesterhutten in aantal te bloeien. Dit is het begin van het gekke verhaal van de Marennes Oléron oester!

Verfijning van oesterbanken, een unieke praktijk in de wereld die specifiek is voor Marennes Oléron!

De oesters van Marennes-Oléron zijn gerijpt in de claires, voormalige zoutmoerassen die opnieuw zijn omgevormd. Deze ondiepe bekkens die door de mens in het sediment zijn gegraven, zijn zeer rijk aan voedingsstoffen en fytoplankton. Het is in deze ideale kweekomstandigheden en deze bewaarde natuurlijke omgeving dat de Marennes-Oléron-oester zijn onvergelijkbare smaak krijgt!

Maar hoe smaakt de Marennes-Oleron oester trouwens?

De rijping in claires geeft de Marennes-Oleron oesters een minder oceanische smaak dan de open zee oesters. De Fines de Claire, niet erg vlezig, rijk aan water en evenwichtig van smaak, leveren een lichte noot hazelnoot op. Les Spéciales de Claire hebben een steviger en consistenter vruchtvlees, maar ook een meer uitgesproken smaak en een zoute smaak die wordt gedempt door een lichte zoetheid.

Een IGP en twee Label Rouge voor Marennes-Oléron oesters!

De Fine de Claire Verte was het eerste zeevruchtenproduct dat het Label Rouge in Frankrijk (1989) werd gestempeld. La Pousse en Claire heeft sinds 1999 hetzelfde label. In 2009 werd de benaming "Huîtres Marennes Oléron" een Beschermde Geografische Aanduiding!

Ontdek de oesters en het beroep van oesterkweker.

Als u alles wilt weten over de Marennes-Oleron oester, kunt u het beste een bezoek brengen aan Oyster City, gelegen aan het kanaal van La Cayenne in Marennes. U kunt ook inschepen bij de oesterkwekers van de Marennes Oléron en de professionals aan het werk zien in de oesterbanken.

Wist je dat?

  • Het duurt 2 jaar om een oester tot rijpheid te brengen en om zijn beroemde verfijnde smaak te verkrijgen.
  • Oesters zijn zeer goed voor de gezondheid en een uitstekende bron van eiwitten en omega (een dozijn oesters kunnen vlees of vis vervangen).
  • Zowel in de zomer als in de winter kunnen oesters het hele jaar door gegeten worden!
  • Oesters kunnen warm worden gekookt (met gekonfijte peper en spek; pinda's, honing en sojasaus of kiwi, gember en kokosmelk). Zoveel recepten om mee te experimenteren!

BOURCEFRANC-LE-CHAPUS - Ostréiculture © CMT17 E. COEFFE

 
Favoriete producten
Nieuw in 2020

Loggia Bay. Ontspan u op uw grote terras, de Loggia-baai, een familiestacaravan.

Reservering 2020

Wat dacht u van uw vakantie in 2020 op Oléron?

Paardrijden in Oléron

De manege van Airotel Oléron verwelkomt u het hele jaar door op het eiland Oléron.

Camping Airotel sur Oléron Wifi gratuit sur notre camping d'Oléron En camping aussi je trie ! Zéro déchet Oléron Qualité tourisme sur l'ile d'OléronCamping ANWB de Charente Maritime Camping ACSI sur l'île d'OléronCamping ANCV en Poitou Charentes Camping Key en Nouvelle Aquitaine Adhérent sur Oléron à la FFE Adhérent sur l'île d'Oléron de la fédération française des relais d'étape et de tourisme équestre Camping Pincamp Camping ADAC Camping VACAF